Hooggevoelig

Hooggevoelig

Hooggevoeligheid wordt nog lang niet altijd herkent en erkent, maar er zijn ontzettend veel kinderen en volwassenen die in meer of mindere mate hooggevoelig zijn. Ik leg je er dus graag wat meer over uit!

Hooggevoeligheid is overgevoeligheid voor indrukken en prikkels. Een ander woord voor hooggevoelig is hoogsensitief. Je wordt ermee geboren. Net zoals de één geboren wordt met veel muzikale aanleg, worden anderen geboren met een fijngevoelig zenuwstelsel, waardoor prikkels uit de omgeving een diepere indruk maken en ze meer tijd en rust nodig hebben om deze te verwerken. Hooggevoeligheid kan als een last of kwaliteit ervaren worden, afhankelijk van de manier hoe ermee wordt omgegaan door ouders, leerkrachten en het kind zelf.

Hoog sensitiviteit is geen aandoening of diagnose. Het is ook niet bedoeld om een kind te labelen. Er is wel inzicht nodig in wat het in de dagelijkse praktijk van een kind inhoudt om hooggevoelig te zijn. Daarom ontkomen we er niet aan om het een ‘naam’ te geven. Door deze eigenschap bij je kind te herkennen en goed te begrijpen wat het inhoudt, zal je je kind beter begrijpen en daardoor ben je automatisch in staat je kind beter te begeleiden.

Prikkels & emoties

Hooggevoelige kinderen/mensen voelen anderen haarfijn aan, ze hebben een scherp waarnemingsvermogen. Ze koppelen een sterke emotie aan dingen die ze meemaken, ze beleven dingen intens. Hooggevoelige kinderen hebben meer tijd nodig om alle prikkels te verwerken. Als ze overprikkeld raken, kunnen ze dit uiten door druk gedrag, schieten in negatieve emoties of zich juist afzonderen, waardoor je moeilijk contact met ze krijgt.

Het schieten in bepaalde emoties kan door anderen als overdreven of dramagedrag worden ervaren, maar hooggevoelige kinderen kunnen hier niks aan doen. Ze hebben vaak een grote innerlijke wijsheid en voelen mensen, ruimtes of situaties haarfijn aan. Ze nemen makkelijker een bepaalde emotie van iemand over zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Ook raken ze snel verward, gefrustreerd of onzeker, omdat ze niet altijd begrepen worden of de wereld om hen heen niet goed begrijpen. Zo kan het zijn dat een hooggevoelig kind aanvoelt dat een ander zorgen heeft of zich boos of verdrietig voelt, maar dat de ander een masker opzet en zegt dat er niks aan de hand is. Een hooggevoelig kind gaat dan aan zichzelf twijfelen, raakt onzeker en kan het idee krijgen dat het dom of gek is.

Een hoogsensitief kind herkennen

  • Een scherp gehoor en schikken van plotselinge harde geluiden
  • Emoties intens ervaren
  • Gevoelig voor labeltjes in de kleding en naadjes in de sokken
  • Zich snel zorgen maken & meer piekeren
  • Tijd nodig om aan nieuwe situatie te wennen
  • Diepzinnige vragen stellen en veel waarom-vragen
  • Zorgzaam zijn
  • Hebben een diep en rijk innerlijk leven; dromen, fantaseren en overwegen veel
  • Heel goed geheugen
  • Het aanvoelen van stemmingen en de sfeer
  • Soms zwaarder op de hand
  • Het hebben van een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Het hebben van een groot rechtvaardigheidsgevoel
  • Functioneren minder goed als ze geobserveerd of getoetst worden
  • Perfectionistisch zijn
  • Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid etc.

Als hoog sensitieve kinderen zich veilig en ontspannen voelen zijn het vaak hele sociale, lieve en creatieve kinderen. Voelen ze zich echter onveilig of zijn ze overprikkeld, dan kunnen ze heel onrustig worden, snel afgeleid zijn, slaapproblemen hebben of heel dromerig zijn.

Rustig & Strong Willed

Er zijn globaal genomen twee soorten hooggevoelige personen: de grootste groep, zo’n 70%, is van nature rustig en meer introvert. Zij voelen zich prettig bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s. Het andere deel, ongeveer 30%, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen en spanning en is meer extravert. Zij worden ook ‘strong willed’ genoemd. Zij zijn enerzijds snel verveeld en op zoek naar uitdaging, maar raken anderzijds snel overbelast. Zij leven als het ware met één voet op de rem en één voet op het gaspedaal.

Veel hooggevoelige kinderen en volwassenen ervaren in eerste instantie dan ook last van hun eigenschap, en vragen zich af wat er mis is met hen. Zij hebben de neiging zichzelf te willen veranderen, en hun eigenschap te onderdrukken of negeren. Door het bewustzijn en accepteren van deze hooggevoeligheid kan dit van een valkuil en een last, tot een kwaliteit en een gave worden omgebogen. Hierdoor sta je veel vrolijker, stabieler en met zelfvertrouwen in het leven. Veel hooggevoelige volwassenen belanden in een burn-out. Zij ontdekken pas op latere leeftijd dat ze hooggevoelig zijn. Het is dus belangrijk om je alsnog goed te leren aarden, grenzen te stellen, de innerlijke kracht te versterken en een juiste balans te vinden tussen activiteit en rust en kinderen dit al op jonge leeftijd te leren. Dit kan ik doen tijdens individuele coaching voor kids en mama’s. Ook geef ik training aan groepjes hooggevoelige kinderen in de School of Life 4 Blissful Kids.

“Jij maakt de wereld mooier.
Gewoon door er te zijn, precies zoals je bent!”
Wieteke